Waar let je op bij de aanschaf van een voerbak voor je hond

Wanneer je voor het eerst een hond in huis krijgt, dan wil je natuurlijk dat het je kleine vriend aan helemaal niets ontbreekt! Een bench, voldoende speeltjes en natuurlijk een voerbak voor het eten en drinken. Tijdens de aanschaf van al deze spullen, is de kans vrij groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het aanbod is immers zo groot, dan het verstandig is dat je voor jezelf eerst helder hebt wat belangrijk is.

Eén van de belangrijkste zaken is het aanschaffen van een goed voerbak. Je wilt namelijk voorkomen dat je hond de voerbak gemakkelijk kan verplaatsen of nog vervelender, dat je hond hem kapot kan maken. Dus wil jij weten waar je allemaal op moet letten tijdens het aanschaffen van een voerbak voor je hond, let dan goed op onderstaande zaken.

Verschillende soorten voerbakken

Wanneer je begint met het oriënteren, dan zul je ongetwijfeld al snel tot de conclusie komen dat er allerlei verschillende voerbakken voor je hond zijn. Toch zijn er een 3-tal pijlers die belangrijk zijn om mee te nemen in je uiteindelijke keuze voor de geschikte bak:

  • Het type materiaal waarvan de voerbak is gemaakt
  • Kies je voor een voerbak welke op de grond staat of ga je voor een bak op een standaard
  • Is je hond een snelle eter, dan is een anti schrokbak het overwegen waard

Welke type materiaal kies je?

Het type material hangt af van een aantal verschillende factoren. Eén van de factoren is of je gaat voor een bak die je in te vaatwasser gedaan kan worden. Ook kan het zijn dat je hond het leuk vindt de voerbak door de hele kamer te schuiven. Kortom, voldoende redenen om een keuze te maken die past bij het gedrag van jouw hond.

Je hebt doorgaans keuze uit een 3-tal verschillende materialen. Dit kan zijn een voerbak van Plastic, steen of RVS. Om je een idee te geven welke bak welke voordelen heeft, hebben we ze hieronder verder voor je uitgelicht:

Plastic

Een plastic voerbak wordt in veel gevallen gebruikt voor een wat kleinere hond. Deze bakken hebben als voordeel dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende soorten, vormen en ook kleuren. Deze voerbakken kunnen vervolgens prima in de vaatwasser en zijn daarom dus ook erg hygiënisch.

Wel is het goed te weten, dat wanneer jij je hond natvoer geeft, dit er op termijn in kan gaan trekken. Wil je toch natvoer aan je hond voeren, zorg er dan voor dat je de voerbak van je hond direct nadat het eten op is wordt schoongemaakt. Heb je een grotere hond, dan is de kans aanwezig dat je hond deze plastic voerbak door de hele kamer sleept!

Om dit te voorkomen, is het verstandig een antislipmat onder de voerbak van je hond te leggen, dit voorkomt een hoop gesmeer.

Steen

Heb je een grote hond, die het leuk vindt om te spelen, dan is het advies om te kiezen voor een stenen voerbak. Deze voerbakken zijn een stuk zwaarder dan een plastic voerbak, waardoor het voor je hond bijna onmogelijk is om deze tijdens het eten te verplaatsen.

Deze voerbakken worden vooral gebruik voor honden die veelal buiten verblijven, maar ook wanneer je hond niet goed reageert op de reflecties van een RVS voerbak.

RVS

Wil jij graag een metalen voerbak voor je hond, dan is het verstandig te kiezen voor RVS. Deze voerbakken zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten, waardoor ze zowel geschikt zijn voor kleine, maar ook grotere honden. Wel is het goed rekening te houden met het feit dat je hond de reflectie van deze voerbak misschien al eng ervaart.

Heb je het gevoel dat dit het geval is, dan is het verstandig te kiezen voor een andere bak. De RVS voerbak is overigen bij uitstek geschikt om jaren mee te laten gaan, mede doordat deze bakken in de vaatwasser kunnen en dus erg hygiënisch zijn.

Een voerbak op de grond of op een standaard

Anti schrokbak

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor welk materiaal je gaat, is het goed na te denken over of je kiest voor een voerbak voor je hond op de grond of dat je het prettiger vindt dat deze wat hoger staat.

Je kunt je namelijk voorstellen, dat wanneer je een grote en kleine hond hebt, het wellicht handig is zodat de kleinste niet bij het voer van de grote hond kan. Een andere reden waarom mensen kiezen voor een bak in een standaard is simpelweg om het feit dat de voerbak dat weinig tot niet kan schuiven.

De voornaamste reden waarom men kiest voor een voerbak op standaard, is omdat je hond dan een stuk ontspanner kan eten. Je kunt je voorstellen, dat wanneer je een hond hebt met een schofthoogte van minimaal 30 centimeter een stuk prettiger eet wanneer dit op eigen hoogte is.

De reden voor een anti schrokbak

Het kan natuurlijk zijn dat jouw hond een enorm snelle eter is. Dit is niet per se vervelend, maar wel wanneer je hond nog geen minuut nadat jij brokken in z’n bak hebt gedaan ze alweer op heeft.

De kans dat je hond hier namelijk hinder van ondervindt met zelfs lichamelijke klachten tot gevolg is natuurlijk vrij groot. Eén van de verschijnselen van te snel eten is het direct uitspugen van de brokken.

Voor veel baasjes is daarom ook de vraag of ze hier iets aan kunnen doen en op welke manier ze dit kunnen doen. De manier om dit te doen is door een anti schrokbak aan te schaffen voor je hond.

Wat is een anti schrokbak?

Een anti schrokbak is een voerbak voor je hond, die zo is ontworpen, dat je hond moeite moet doen om z’n brokjes te kunnen opeten. Dit is er voor bedoelt dat je hond niet kan gaan schrokken.

Deze bak is voorzien van verschillende patronen waaronder een aantal groeven. Dit zorgt ervoor dat je hond een stuk langer doet over het openen van je z’n brokjes, waardoor de kans op gezondheidsrisico’s worden verkleind. Om je een idee te geven welke voordelen een anti schrokbak voor je hond met zich meebrengt, hebben we de 3 grootste voordelen verder voor je uitgelicht.

1.    Voorkomt het braken van je hond

Wanneer je hond z’n brokken te snel eet, dan zal het lichaam als reactie hierop vaak de brokken zo snel mogelijk weer willen uitspugen. Door het gebruik van deze anti schrok voerbak voor je hond, zal je hond verplicht zijn z’n brokjes een stuk rustiger op te eten. Dit zorgt ervoor dat het braken wordt tegengegaan.

2.    Maakt het eten spannend

Met het gebruik van deze voerbak voor je hond, zal het eten van brokken een flinke uitdaging worden. Je hond moet immers moeite doen om de benodigde voeding tot zich te krijgen, waardoor ook direct de hersenen van je trouw vriend extra worden getriggerd.

3.    Het gaat lichamelijke klachten bij je hond tegen

Wanneer je hond enorm snel eet, dan zijn er naast eventueel kans op braken nog tal van andere gezondheidsrisico’s die zich kunnen voordoen. Zo kan het zijn dat je hond last krijgt van winderigheid, maar ook oprispingen. Dit is natuurlijk niet alleen ontzettend vervelend voor je hond, maar ook als baasje zit je hier natuurlijk niet op te wachten.

Bekijk de beste anti schrokbakken van 2022

Welke voerbak past het best bij mijn hond?

Welke voerbak het meest geschikt is voor jouw hond, dat hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Zo heb je kunnen lezen dat de grote van je hond een rol speelt in je uiteindelijke keuze, maar ook het eetgedrag. Eet je hond ontzettend snel, dan is het dus aan te raden te kiezen voor een anti schrok voerbak.

Heb je een grote hond, dan is het het advies te kiezen voor een stevige bak, die ook in hoogte verstelbaar is. Zo kan je hond de bak bijna tot niet verschuiven en hoeft hij niet zo ver te bukken om bij het eten te kunnen, waardoor het eten een stuk relaxter is.

In het verlengde hiervan zal je hond dan vaak een een stuk rustiger eten. Je kunt je voorstellen, dat wanneer je in een onprettige houding moet gaan staan eten, je het liefst hebt dat je het zo snel mogelijk op hebt.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er voerbakken voor je hond in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van jouw type hond, maar ook het eetgedrag kun jij uiteindelijk als beste bepalen welke bak het meest is geschikt.

Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met zaken zoals de hoogte van je hond zodat ze relaxt kunnen eten, maar ook dat wanneer je hond te snel eet je kiest voor een anti schrok voerbak. Twijfel je over welke bak het meest geschikt is voor jouw grote vriend, dan is het verstandig met je hond naar een dierenspeciaalzaak te gaan.

Hier kunnen ze, samen met de informatie die jij ze over het gedrag van je hond kunt geven een geschikte voerbak voor je hond vinden.

Plaats een reactie