Hoe lang kan een hond alleen blijven?

Als je zou mogen kiezen, dan nam je je trouwe viervoeter overal mee naartoe. Hoewel dat in veel situaties een mogelijkheid is, is dit niet altijd ideaal. Grote kans dat jouw werkgever dit niet zal waarderen. Het moment dat jouw hond alleen thuis moet blijven, is dus onvermijdelijk. Is het niet dit jaar, dan wel volgend jaar.

Als het gaat om honden en alleen thuisblijven, dan weten maar weinig baasjes wat de juiste richtlijn is. Bovendien zijn hier veel verschillende opvattingen over en ligt het ook aan de hond zelf. Hoe lang kan een hond alleen blijven? In dit blogbericht gaan we jou antwoord geven op deze vraag. 

Hoe lang kan een hond alleen thuisblijven?

Alle honden zijn dol op aandacht – ongeacht de leeftijd en het ras van de hond. Als het goed is, sta jij als baasje op een voetstuk bij jouw hond. Hij heeft jou het liefste in de buurt. Daarbij is het ook zo dat honden zich het veiligst en meest ontspannen voelen met jou in de buurt. Wanneer jij vertrekt, zal dat niet altijd gewaardeerd worden.

Met andere woorden; hoe lang kan een hond alleen blijven? Het beste is om jouw harige vriendje niet langer dan een halve dag achtereen gesloten alleen te laten. Onder een halve dag verstaan we tussen de 4 a 5 uur. Daarnaast zijn er meerdere dingen belangrijk om te weten, voordat jij zonder problemen de deur uit kunt.

Hoe lang mag een puppy alleen blijven?

puppy alleen thuis laten

We hebben jou hierboven uitgelegd hoe lang een hond alleen mag blijven. Wat goed is om te weten, is dat dit om een volwassen hond gaat. Puppy’s daarentegen kunnen minder lang alleen blijven.

Puppy’s zijn nog erg jong, volop in ontwikkeling en vaak net weg bij het nest. De wereld buiten het nest kan als groot en angstaanjagend worden ervaren door zo’n klein hondje. En geef ze eens ongelijk. Bovendien zullen jullie beiden moeten werken aan een vertrouwensband. Wanneer je een pup lang alleen laat, kan verlatingsangst het gevolg zijn. Puur omdat jouw pup merkt dat je weggaat en hij aanneemt dat dit beangstigend moet zijn. Ook op een volwassen leeftijd kan deze angst nog een rol blijven spelen. Dat kun je voorkomen.

Laat puppy’s die net het nest verlaten hebben niet langer alleen dan 1 tot maximaal 1,5 uur.

Is het noodzakelijk om de deur uit te gaan? Vraag aan een bekende om bij jouw pup te blijven. Houd er ook rekening mee dat als een pup volledig zindelijk is, dit niet direct betekent dat hij alleen thuis kan blijven.

Kan ik mijn hond trainen op alleen blijven?

Deze vraag is niet moeilijk en kort te beantwoorden. Ja, je kunt je hond trainen op alleen thuisblijven. Sterker nog, dit is sterk te adviseren. Geen enkele hond kan dit van nature. Omdat honden graag mensen om zich heen hebben, is alleen thuisblijven volledig tegen de natuur in. Het is daarom sterk af te raden om dit te doen en hier naartoe te werken.

Je kunt het beste beginnen met maximaal een half uur tot een uur. Bovendien kun je ook beginnen met een boodschap doen bij de dichtstbijzijnde buurtsupermarkt, zodat je tijdens de testfase in de buurt bent. Mocht je kleinschaliger willen starten, dan kan dat door je in een andere ruimte van het huis te begeven, terwijl jouw hond in de woonkamer of keuken blijft. Dit is vooral voor jonge honden onder de 1 jaar een mooie stap om mee te beginnen.

Door stapsgewijs te oefenen en deze uren gelijkmatig te verlengen, zul je zien dat jouw hond zonder al te veel dramatiek alleen kunt laten.

Waarom kan mijn hond niet alleen blijven?

Waarom kan mijn hond niet alleen blijven

Piepen, blaffen en slopen. Mocht dit herkenbaar zijn voor jou als je de deur uit gaat of bent geweest, dan is de kans groot dat jouw hond niet alleen thuis kan blijven. Maar waar kan dat aan liggen?

De kans is vrij reëel dat jouw hond niet goed getraind is hierop. Misschien is het hem nooit geleerd, heeft hij nooit alleen thuis hoeven blijven of heb je stappen overgeslagen tijdens de training.

Waar moet ik op letten als ik mijn hond alleen laat?

Met veel geduld en doorzettingsvermogen is het mogelijk om jouw hond voor een aantal uurtjes alleen te laten. Je doet het liever niet, maar je weet dat dit moment zich ooit gaat aandienen. Dus, waarom zou je je niet alvast voorbereiden hierop?

Zo zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten voordat je dit doet. Dit zijn de volgende punten:  

  • Is het onvermijdelijk dat jouw hond langer dan een halve dag alleen thuis moet blijven? Vraag aan iemand om even bij hem te kijken, zodat je weet dat alles goed gaat.
  • Een hondenbench gebruiken is natuurlijk prima, maar niet voor 8 achtereen gesloten uren. Dat is een absolute afrader. Mocht je niet willen dat jouw hond beschikking heeft tot het hele huis, kies er dan voor om een bepaalde deur te sluiten.
  • Ruim gevaarlijke attributen of etenswaren op tijdens jouw afwezigheid. Bijvoorbeeld scherpe voorwerpen of speelgoed van de kinderen. Bovendien, wist je dat chocolade erg gevaarlijk kan zijn voor honden? 
  • Zorg ervoor dat er genoeg speelgoed is om mee te spelen. Behalve dat het afleidend is, voorkom je op deze manier dat jouw hond zich gaat storten op de meubels.
  • Laat jouw hond altijd van tevoren uit. Dit voorkomt dat hij zijn behoefte binnenshuis gaat doen.

Conclusie – Zo kan jouw hond alleen thuisblijven

Alle hondeneigenaren zullen het met jou eens zijn; je laat je hond liever niet alleen thuis. Misschien omdat je het zielig vindt of omdat je bang bent voor gesloopte meubels. Toch kun je het vrijwel niet voorkomen dat je zelf de deur uit moet.

Hoe lang een hond alleen thuis kan blijven, hangt af van zijn leeftijd en van zijn ervaring. Het is namelijk belangrijk dat je dit stapsgewijs opbouwt zodat hij hieraan kan wennen. Uiteindelijk kan jouw hond een halve dag alleen thuis zijn. Houd er wel rekening mee dat je hem niet opsluit en niet langer dan dat van huis bent, zonder dat iemand bij hem komt kijken.

Plaats een reactie