Het is geen verrassing dat bij de verzorging van een hond een aantal zaken komen kijken – van dierenartsbezoekjes tot aan puppycursussen. Hoewel het dagelijkse uitlaatrondje niet zo spannend of ingewikkeld hoeft te zijn, staan we hier niet altijd bij stil. Een hond moet tenslotte zijn behoefte kunnen doen. Niks bijzonders aan, toch?

Echter, dit kunnen we veel verder uitdiepen. Want naast dat een hond gewoon moet kunnen toiletteren, zijn er ook andere zaken die hierbij meespelen. En de frequentie van het uitlaten heeft daar alles mee te maken.

Hoe vaak moet je een hond uitlaten en waar moet je op letten tijdens het dagelijkse rondje? Dat gaan ga jij allemaal kunnen lezen in dit blogbericht. Lees vooral verder om antwoord te krijgen op al jouw vragen.

Hoe vaak moet een hond uitgelaten worden?

Een hond moet buiten zijn behoefte kunnen doen. Dat is waarom we door weer en wind onze trouwe viervoeters uitlaten. Wat de frequentie hiervan is, is iets waar we niet bij stilstaan.

Dus, hoe vaak moet een hond uitgelaten worden? Dat vraag je je vast af. Het algemene advies luidt om minimaal 3 keer per dag een uitlaatronde te doen. Pin je hier als baasje niet volledig op vast, want iedere hond is anders. Dit hangt onder andere af van de leeftijd en van het ras.

Zo zijn er hondenrassen die behoefte hebben aan meer. Hierbij kun je denken aan een Jack Russell en een Beagle. Omdat deze honden een jachtinstinct hebben, bruisen zij van de energie. Wat de manier is om deze energie kwijt te raken? Juist, door buiten te wandelen. En geloof ons maar, je merkt vanzelf wel waar de behoeftes liggen.

Daarnaast kan het ook afhangen van de leeftijd. Omdat puppy’s midden in hun zindelijkheidstraining zitten, is 3 keer per dag niet voldoende. Daartegenover staat dat seniore honden weer minder behoefte hebben aan een rondje om de kerk. Zij nemen dus al genoegen met minder dan 3 keer per dag.

Zolang jij als baasje 3 keer per dag een wandeling inplant, weet jij vrijwel zeker dat jij voldoet aan de behoeftes van jouw harige vriendje.

Waarom moet je een hond uitlaten?

Het is jou inmiddels duidelijk geworden hoe vaak je je hond moet uitlaten op een dag. Waarom je je hond moet uitlaten? Dat ligt wellicht voor de hand. Het gaat tijdens het wandelen echter niet alleen om het doen van hun behoefte. Een uitlaatronde biedt voor honden veel meer dan dat.

Feit blijft namelijk dat een hond om meerdere redenen uitgelaten moet worden op een dag. Vraag jij je af wat deze redenen zijn? Lees hieronder verder om daar achter te komen:

Socialiseren

Honden socialiseren toch niet? Ja, dat doen ze zeker wel. Ook zij hebben behoefte aan contact en aandacht – net zoals wij dat hebben. Van andere baasjes, maar voornamelijk van andere honden. Wandelen is dé manier voor honden om te socializen. In het park, in het bos, het strand of gewoon in de straat. Door jouw trouwe viervoeter op de juiste manier te laten socialiseren, kun je de nodige gedragsproblemen voorkomen in de toekomst.

Je zit tenslotte niet te wachten op een agressieve of schuwe hond die niet lekker mee kan komen in zijn directe omgeving. Wist je dat ook een puppycursus de ideale bestemming is voor socialiseren? Een aanrader dus!

De pootjes strekken

“Even de benen strekken.” Zelf doen we dit erg graag. Zeker als je een zittende baan hebt, kun je hier behoefte aan hebben. Dit geldt net zo goed voor jouw hond; ze willen een frisse neus halen en de pootjes kunnen strekken. Daarbij kan het ook de gezondheid bevorderen.

Bij té weinig beweging kunnen honden eerder last krijgen van hun spieren en gewrichten. Artrose noemen we dit. Door regelmatig te wandelen, blijven de spieren en gewrichten soepel en is de kans op slijtage al een stuk kleiner. Zeker voor honden die aanleg hebben voor artrose, kan dit een verschil maken.

Snuffelen

Wist je dat honden hele sterke zintuigen hebben? Met name de oortjes en de neus zijn verbluffend wat dat betreft. Om deze zintuigen te kunnen ontwikkelen, moet jouw hond hier wel de kans voor krijgen.

Omdat honden een natuurlijke behoefte hebben om te snuffelen, is uitlaten een goed idee. Met snuffelen maken ze contact en kunnen ze andere vriendjes op deze manier identificeren. Waar dit binnenshuis onmogelijk is, kan dit buitenshuis wél.

Waarop letten als je een hond gaat uitlaten?

Hoe vaak en waarom je je hond moet uitlaten, dat hebben we uitgebreid met elkaar besproken. Toch zijn er meer dingen die je moet weten. Hoe simpel een rondje wandelen ook lijkt, er zijn genoeg dingen waar je je aandacht bij moet houden.

Waarop letten als je je trouwe viervoeter gaat uitlaten? We hebben hieronder een aantal belangrijke punten voor jou samengesteld:

  • Hondenlijn: In veel wandelgebieden moet jouw hond aangelijnd zijn. Op zich geen probleem natuurlijk, maar dit kan het wel worden. Bijvoorbeeld als je een hondenlijn of halsband gebruikt die knelt of oncomfortabel zit. Zorg er daarom voor dat je een hondenriem koopt die geen nadelige gevolgen heeft voor de nek van jouw hond, door bijvoorbeeld een hondentuigje te kopen. Ideaal voor honden die trekken aan de riem.
  • Andere honden: Is jouw hond nog een pup of niet goed gesocialiseerd? Vermijd voor nu drukke uitlaatplekken. Het is niet de bedoeling dat jouw hond getraumatiseerd raakt door overenthousiaste honden of baasjes.
  • Vaccinaties: Honden mogen pas met elkaar in aanraking komen als zij volledig gevaccineerd zijn. Op deze manier krijgen overdraagbare ziektes geen schijn van kans. Ga pas naar een drukke uitlaatplek als jouw viervoeter alle prikjes heeft gehad.

Conclusie – Zo vaak moet een hond uit

Jouw trouwe viervoeter moet dagelijks uitgelaten worden. Logisch natuurlijk, maar verder staan we hier vrijwel niet bij stil. Hoe vaak je je hond moet uitlaten, hangt uiteindelijk van hemzelf af. Het advies is om dit minimaal 3 keer per dag te herhalen, maar de behoeftes kunnen ook anders liggen.

Merk je dat jouw hond meer nodig heeft? Dan mag je dit gerust doen. Een overenthousiaste of energieke hond in huis hebben, dat is voor niemand bevorderlijk natuurlijk.