Hoe vaak hond ontwormen?

hond ontwormen? In eerste instantie lijkt jouw hond gezond en vrolijk. Geen vuiltje aan de lucht. Aan de buitenkant ziet alles er goed uit, maar dit is dus niet altijd het geval. Er zijn een aantal gezondheidsklachten waar honden last van kunnen krijgen, die niet direct op zullen vallen.

Wormen bijvoorbeeld zijn niet direct waar te nemen, maar zijn wel iets waar honden vrij snel last van kunnen krijgen. Dit geldt voor alle honden, maar specifiek voor degene die graag buiten ravotten. Op den duur kunnen deze wormen de nodige schade aanbrengen, waarna honden kunnen overlijden als gevolg. Met ontwormen kan je dit als baasje voorkomen.

Hoe vaak hond ontwormen? Dat en meer lees je allemaal in dit artikel. Lees deze helemaal tot het einde, om antwoord te krijgen op al jouw vragen.

Hoe vaak hond ontwormen?

Een veel voorkomend iets bij honden, dat zijn wormen. Honden kunnen hier vrij snel mee besmet worden en lichamelijke schade toebrengen. Niet alleen kunnen ze zich ziek voelen, maar ook kunnen honden hier als gevolg van overlijden. Bovendien kunnen ook wij mensen besmet raken – al is deze kans nihil.

Door jouw hond met regelmaat te ontwormen kan een besmetting niet alleen worden voorkomen, maar ook tegengaan. Hoe vaak hond ontwormen? Het beste is om dit eens per 3 maanden te doen, en dat is ongeveer 4 keer per jaar. Dit geldt voor volwassen honden. Ook pups dienen regelmatig ontwormt te worden en dit dien je wat frequenter te doen. Het beste is om dit om de 4 tot 8 weken te doen.

Echter, het ontwormen van je hond kan ook vaker nodig zijn. Mocht hij veel buitenspelen en daarbij uit speelsheid bijvoorbeeld veel zand happen, dan is het verstandig om dit proces regelmatiger te herhalen. Hierdoor kan de kans op een besmetting namelijk groter worden.

Waarom honden ontwormen?

hond speelt bij het water

Niet alleen is het belangrijk om te weten hoe vaak je ontwormt, maar ook wáárom je dit doet. Tot nu toe hebben we hier al kort aandacht aan besteed. Om toch volledig op de hoogte zijn hiervan, gaan we wat dieper in op wat ontwormen precies inhoudt.

Je hebt het al kunnen lezen. Uiteindelijk kunnen deze wormen gevaarlijk uitpakken voor honden. Waar deze beestjes terecht komen in het maag- en darmkanaal en zo klein beginnen, kunnen deze uiteindelijk uitgroeien tot maar liefst 10 meter lang. Ze voeden zichzelf met de voedingsstoffen van de hond, waardoor er maar weinig overblijft. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, schade aan het maag- en darmkanaal en uiteindelijk de dood tot gevolg.

Door honden met regelmaat te ontwormen met speciale producten, kan dit voorkomen worden. Aan de voorkant kan een dergelijke besmetting voorkomen worden. Mocht een hond al besmet zijn geraakt, dan kan het ontwormproduct voorkomen dat de besmetting van kwaad tot erger gaat.

Hoe raken honden besmet met wormen?

De wormen komen niet zomaar in het maag- en darmkanaal terecht. Hier gaat vanzelfsprekend iets aan vooraf. Hoe raken honden besmet met wormen? Hier kunnen meerdere oorzaken achter zitten.

Zo hebben veel honden bijvoorbeeld de neiging om overal een hapje van te nemen – puur uit nieuwsgierigheid. Zo kunnen ze vaak een hapje nemen van zand of van verschillende organismen, zoals insecten, reptielen of knaagdieren. Het lijkt onschuldig, maar hier kunnen wormbesmettingen het gevolg van zijn.

Beschikt het zand of een van deze organismen over een dergelijke worm? Dan kunnen deze dus terechtkomen in het maag- en darmkanaal. Zowel volwassen honden als puppy’s kunnen besmet raken door wormen.

Waarmee kun je een hond ontwormen?

Hoe vaak een hond ontwormen? Daar hebben we het uitgebreid over gehad. Behalve dat, ben je ook helemaal op de hoogte wáárom dit zo noodzakelijk is. Dat het noodzakelijk is, dat is een ding dat zeker is.

Om jouw hond effectief te kunnen ontwormen, maak je gebruik van producten die hier speciaal voor bestemd zijn. In de meeste gevallen worden speciale ontwormtabletten gebruikt. Deze tabletten kunnen zowel online als bij de dierenwinkel worden aangeschaft. Tabletten zijn vrij ideaal te noemen, aangezien deze in het hondenvoer verwerkt kunnen worden en snel opgenomen worden door het lichaam.

Mocht jouw hond niet zo’n held zijn in het slikken van pillen of tabletten, dan zijn er ook altijd andere mogelijkheden die geschikt zouden kunnen zijn, zoals een ontwormpasta; een klein drupje op de tong of door het voer, en hij merkt er helemaal niks meer van, dit geld het zelfde voor de vloeibare versie.

Conclusie

Hoe moet je een hond ontwormen? In dit artikel hebben we niet alleen besproken hoe vaak je dit proces moet herhalen, maar ook waarom dit zo noodzakelijk is om te doen.

Een besmetting kan namelijk zo gebeuren. Hier heb je niet altijd zicht op. Een volwassen hond dien je minimaal om de 3 maanden te ontwormen met een speciaal product, zoals met tabletten of pasta. Puppy’s dienen echter een frequentere behandeling te krijgen. Het beste is om dit om de 4 tot 8 weken te doen.

Plaats een reactie