Hond wassen? Waar we onszelf natuurlijk met enige regelmaat, vaak dagelijks wassen, geldt dit voor ons hond absoluut niet. Vaak hebben we het idee dat het noodzakelijk is dit te doen, maar dit is afhankelijk van bepaalde situaties. We kunnen ons voorstellen, dat wanneer je hond net een flinke duik heeft genomen in een grote plas modder en dus helemaal vies is, dat je het wel zo prettig vindt om je hond (wassen) of even een douchebeurt te geven.

Daarnaast kunnen er nog een aantal redenen aan ten grondslag liggen, waarom jij je hond zou moeten wassen. Enkele voorbeelden hiervan zijn; allergieën of eventuele aanwezigheid van vlooien. Toch is het raadzaam dat je je hond niet alleen op het juiste moment wast, maar dit ook op de goede manier doet. Om je hierbij een handje te helpen. hebben we een aantal tips voor je, die het wassen van je hond een stuk gemakkelijker maken voor zowel hond als baasje.

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Alvorens we verder gaan met hoe jij je hond zowel goed als snel thuis kunt wassen, is het goed eerste te weten hoe vaak jij je hond zou moeten wassen voor het optimale resultaat. Want doe je dit namelijk te vaak, dan kan er zelfs voor zorgen dat de natuurlijke beschermlaag waarvan de vacht van je hond is voorzien beschadigd raakt.

Heeft je hond een vette huid, dan kun je er voor bijna de volle honderd procent vanuit gaan dat je hond een gezonde beschermlaag heeft. Beperkt het wassen van je hond daarom dus ook enkel en alleen wanneer het strikt noodzakelijk is, zoals na een duik in het water.

Een andere reden dan dit kan dus bijvoorbeeld een medische aandoening zijn. Het advies is daarom dus ook, om het wassen van de vacht van je hond te beperken tot maximaal 4 keer per jaar. Het goed borstelen van je hond heeft namelijk een enorme invloed op de gezondheid van de vacht.

Wat heb ik nodig voor het wassen van mijn hond?

Wanneer je begint met het wassen van je hond, is het natuurlijk wel zo prettig dat je beschikt over alle benodigde spullen. Het is namelijk niet heel praktisch om wanneer jij je hond net helemaal nat hebt gemaakt, nog naar de winkel te moeten om het nodige te moeten halen. Zorg er daarom dus voor, dat je voor de tijd goed weet of je alles in huis hebt, zodat je ongestoord je gang kunt gaan. Voor een goede voorbereiding zijn de volgende spullen nodig:

  • Antislipmat
  • Hondenshampoo
  • Handdoek
  • Borstel
  • Bad of eventueel een kraan buiten

Gebruik een goede hondenshampoo

Een goede hondenshampoo is essentieel voor de vacht en ook de huid van je hond. Doe je dit namelijk niet, dan kan dit bijvoorbeeld de huid van je hond aantasten. Dit komt, doordat de huid van een mensen een andere zuurgraad heeft, dan die van een hond.

Dit zorgt ervoor dat de verhoudingen worden verstoord, met eventuele irritaties tot gevolg. Door te kiezen voor een goede hondenshampoo, zal je niet alleen merken dat dit een stuk prettiger is voor je hond zelf, maar dit ook de kwaliteit van de vacht uiteindelijk ten goede komt.

Wel is het goed te kijken naar het type shampoo, iedere vacht heeft immers een andere verzorging nodig.

Borstelen van je hond

Sta jij op het punt je hond te wassen, dan doe je er goed aan deze eerst te voorzien van een goede borstelbeurt. Hiermee zorg je er namelijk voor, dat losse haren alvast worden verwijderd en ook de klikken kunnen worden los gekamd. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je hond hier na het wassen last van krijgt.

Heb je dit gedaan, dan is het eindelijk tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan met het wassen van je hond. Wel is het verstandig alles binnen handbereik te zetten, want vooral met een grote hond, kan het nog wel eens zorgen voor een flinke waterballet in de badkamer.

Zet je hond goed in de badkuip

De kans dat jij je hond zelf in de badkuip moet tillen, die is natuurlijk vrij groot. Nu zal dit met een kleinere hond geen probleem zijn, maar heb je een hond die gemiddeld meer weegt dat 20 kilo, dan is het goed oppakken wel van belang.

Doe je dit niet, dan kun je niet alleen je hond hiermee bezeren, maar wat dacht je van jezelf? Zorg er dus voor dat je de onderkant van je hond goed ondersteunt en je hond ook altijd optilt vanuit je knieën.

Voorkom water in de oren

Water in je oren bij je hond kan funest zijn. Zorg er daarom dus voor dat je de oren van je hond goed beschermt. Dit kun je allereerst doen door op te passen met het water, maar nog beter is ook om de oren van je hond af te dekken. Dit kan eenvoudig met bijvoorbeeld een paar watten.

Vind je het eng om watten te gebruiken, probeer dan de kop van je hond met de handen te doen, in plaats van met bijvoorbeeld de douchekop

Goed om te weten

Met bovenstaande stappen kun jij je hond eenvoudig en snel wassen. Wel is het belangrijk dat je goed rekening houdt met het type vacht van je hond, alvorens je zomaar begint met wassen. Twijfel je hierover, dan kan het verstandig zijn een hondentrimsalon in te schakelen.

Deze mensen hebben namelijk niet alleen de nodige kennis over het knippen van je hond, maar ook het type huid waardoor bepaalde verzorgingsproducten juist absoluut niet verstandig zijn om te gebruiken en andere juist worden aangeraden om je hond mee te wassen. Heb jij nog een puppy, dan is het niet verstandig deze direct te wassen.

Niet alleen omdat de vacht nog enorm kwetsbaar is, maar ook omdat het voor je puppy allemaal nog helemaal nieuw is. Wanneer je dan direct te snel gaat, kan dit zorgen voor een traumatische ervaring, iets wat je ten kosten van alles moet willen en proberen te voorkomen.