De training en opvoeding van je hond – het wordt vaak onderschat. Niet zo gek dus dat er wat foutjes gemaakt worden. In principe is dit geen ramp. Zeker als je voor het eerst een hond gaat trainen en opvoeden. Je kunt het simpelweg niet perfect doen. Dat wordt ook helemaal niet van je gevraagd.

Toch is er een aantal cruciale fouten die gemaakt kunnen worden. Hierdoor kan jouw hond onwenselijk gedrag gaan ontwikkelen of zijn jullie niet in staat om een hechte band op te bouwen – iets wat je wel graag zou willen natuurlijk.

Dat is waarom de 12 meest gemaakte fouten bij het trainen van een hond vaak voorkomen. In dit blogbericht staan deze uitgebreid beschreven. Dit is zodat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daarnaast weet je ook waar je in het vervolg op moet letten. Zo kan je de training van je hond op de juiste manier aanpakken.

1. Je wacht te lang met de training

Ach, je puppy is nog zo jong. Direct beginnen met de training is toch overbodig? Veel baasjes hebben deze gedachtegang. Toch is dit een van de 12 meest gemaakte fouten. Want dat je te lang wacht met de training van je hond, gaat op den duur in jouw nadeel werken. Dit geldt niet alleen voor een jonge puppy – ook als je een oudere hond adopteert, is het cruciaal dat de training direct van start gaat.

Het is namelijk belangrijk dat een hond van begin af aan weet waar de grenzen liggen en welk gedrag wenselijk is. Doe je dit niet en laat je het gaan? Dan gaat jouw hond zijn eigen gang. Hij ontwikkelt zijn eigen gedrag. Na verloop van tijd is dit moeilijk om af te leren of te vervangen door wenselijk gedrag. Ga daarom direct aan de slag.

Een puppy mag vanaf 8 weken weg bij zijn moeder. Vanaf dat moment mag de training worden gestart. Voor een oudere hond geldt hetzelfde. De basiscommando’s en zindelijkheidstraining kan vanaf dat moment gestart worden. Bovendien is een puppy- of hondentraining een goed advies om aan te nemen. Tijdens deze training wordt alles uitgebreid behandeld – met name de socialisatie en de band tussen jullie is een belangrijk aspect. Trainen met elkaar verbindt.

Wat mag een puppy wel en niet eten?

2. Je leest je niet voldoende in

Ieder begin kan lastig zijn. Zo kan dit ook het geval zijn bij het trainen van een hond. Wanneer je je niet inleest van tevoren, blijft het ook gokken waar je mee aan de slag zou willen gaan. Niet alleen jij vindt het lastig in zo’n geval – jouw hond al helemaal. Dit kan je dus voorkomen.

Dit doe je door je voldoende in te lezen. Moet je hele handboeken uit de bibliotheek verslinden? Nee, dat is niet nodig. Bedenk je gewoon wat je zou willen doen en wat je je hond zou willen leren. Ga vervolgens per onderdeel aan de slag en doe niet alles tegelijk. Je inlezen kan je op verschillende manieren doen, zoals door wat research op internet of door advies te vragen aan een bekende. Het hoeft niet heel lastig te zijn in het grote puppyboek hieronder vindt je alles.

Het-Grote-PuppyBoek

3. Je gaat te lang door

Training draait niet alleen om gehoorzaamheid of effectiviteit. Deze dient ook in de juiste balans te zijn. Wat je vaak ziet, is dat baasjes te lang doorgaan met een trainingsonderdeel. Dit doe je niet altijd expres. Dit gaat vaak automatisch. Meestal vanuit enthousiasme. Hier lijkt niks mis mee te zijn. Toch werkt dit averechts. Dit geldt voornamelijk voor jonge puppy’s.

Misschien heb je dit zelf ook al ondervonden: puppy’s hebben nog niet het vermogen om zich langere tijd te kunnen focussen. Onder andere door de aandacht die niet lang vastgehouden kan worden. Het kost simpelweg veel energie. Dit geldt voor jonge honden, maar ook voor de wat oudere. Trainen kost nu eenmaal veel energie.

Het gevolg is dat de aandacht er niet goed bijgehouden kan worden. Vanaf jouw kant kan dit voor veel frustratie zorgen. Jouw hond pakt signalen niet meer goed op. Dit kan het gevolg zijn van te lang doorgaan. Wanneer je signalen opmerkt waarbij jouw hond gaat liggen of wat voor zich uit staart, geeft dit aan dat de energie écht op is. Op zo’n moment is het verstandig om te stoppen en jouw hond zijn batterijtje lekker te laten opladen.

4. Er wordt weinig tot geen tijd vrij gemaakt

Er wordt vaak makkelijk gedacht over het trainen van een hond. Dit doe je wel even tussendoor. Hier gaat toch niet veel tijd in zitten? Ook hierin kan je je sterk vergissen. Dat is waarom dit een veel gemaakte fout zou kunnen zijn. En deze kan je dus vermijden, door juist voldoende tijd vrij te maken.

Het trainen van een hond vergt de nodige tijd. Probeer deze tijd dan ook uitgebreid te nemen. Een training is niet iets wat je binnen een paar dagen of weken hebt volbracht. Dit heeft ook met het leertempo van een hond te maken. De één heeft wat meer tijd nodig hiervoor dan de ander. Probeer niet alleen jezelf de tijd te gunnen, maar ook jouw hond. Het beste is dan ook om iedere dag minimaal een uur vrij te maken hiervoor. Dit uur hoeft niet helemaal volgemaakt te worden natuurlijk, maar zo heb je ieder geval wat ruimte.

Ongeduld en frustratie breng je op je hond over. Mocht je merken dat je hond even zijn aandacht kwijt is hierdoor of zelf wat ongeduldig begint te worden, neem dan even pauze. Jullie kunnen het later weer opnieuw proberen.

5. Je wil te snel

Eerder in het blogbericht werd het je al verteld: iedere hond is anders. Ieder hondenras heeft andere karaktertrekken en gedragingen. Dit maakt dat ook de training er anders uit kan zien. Een valkuil kan zijn dat je als baasje veel te snel wil met de training. Het liefst pak je alles binnen een korte tijd aan. Dit is zodat je hond snel getraind is.

In de praktijk werkt dit niet zo. Door ongeduldig te werk te gaan, gaat de training averechts werken. Je hond wordt er onrustig van en pakt de training zodoende niet goed op. Ook dit kan dus een veel gemaakte fout zijn bij de training van je hond.

6. Je laat de beloningen achterwege

Een zeer belangrijk aspect bij het trainen van een hond, is het geven van beloningen. Wat je graag zou willen zien, is dat je hond wenselijk gedrag beloont – dat hij naar je luistert en doet wat hem gevraagd wordt. Dit is tenslotte het doel van trainen. Wanneer jouw hond wenselijk gedrag vertoont, dient dit beloond te worden. Alleen zo weet hij dat hij iets goeds heeft gedaan en je dit in de toekomst van het verwacht.

Toch wordt het belonen nog weleens onderschat. Veel mensen denken dat dit niet nodig is of dat het geen effect heeft. Inmiddels weten we, dat dit wel zo is. Een hond maakt namelijk een koppeling tussen goed gedrag en een beloning. Zo weet hij dat wanneer hij iets goeds doet, hij een beloning krijgt hiervoor. Laat deze beloningen dus zeker niet helemaal achterwege.

Dit kan je op veel verschillende manieren doen. De volgende punten zijn hier een goed voorbeeld van:

  • Een aai over zijn bol
  • Een dikke knuffel
  • ‘Braaf’ zeggen
  • Een koekje of een snoepje

Mocht je voor het laatste kiezen, dan is dat natuurlijk prima. Zorg er wel voor dat je voor een gezonde beloning kiest. Iets zonder vet en calorieën. Het is niet de bedoeling dat jouw hond te veel van aankomt in gewicht.

7. Jouw hond heeft te veel energie

Veel hondenrassen bruisen van de energie. Dit is vaak aan het ras verbonden. Zeker als ze nog een jonge leeftijd hebben, worden ze overal enthousiast van. Daar kunnen ze niks aan doen. Boos worden heeft in dit geval geen enkele zin.

Deze energie kan er wel voor zorgen dat de training wat stroever gaat lopen. Wat je dus het beste kunt doen, is ervoor zorgen dat je hond zijn energie voor een groot deel is kwijtgeraakt of door hem wat rustiger te maken – een ontspannen wandeling of even samen kroelen.

8. Je word boos

Het gaat niet zonder slag of stoot. Eerlijk is eerlijk, je geduld wordt flink op de proef gesteld hierdoor. Je kunt hierdoor snel boos worden op je hond. Dit is een veel gemaakte fout. Hierdoor kan de opvoeding mislopen. Je hond begrijpt niet waarom je boos bent.

Daarnaast kan hij zich hierdoor gaan verzetten tegen jou en tegen de training. Belangrijk is om rustig te blijven. Doe zo nodig even een stapje terug en probeer het later opnieuw.

9. Je straft pas achteraf

Honden beschikken niet over een langetermijngeheugen. Hebben ze kattenkwaad uitgehaald? Tja, dan zijn ze het zo weer vergeten. Mocht je dus thuis komen en je hond heeft iets gesloopt? Dan heeft straffen eigenlijk totaal geen zin meer. Ze begrijpen niet waarom je straft en wat ze gedaan hebben.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit gedrag moet juist voorkomen worden. Dan is straffen dus niet meer nodig. Met training kan je dit voorkomen. De 12 meest gemaakte fouten geven ook duidelijk weer hoe je het in de toekomst kunt gaan aanpakken.

10. Het toedienen van fysieke straffen

Honden dienen geen zware straffen te krijgen. Fysieke straffen zijn een absolute no-go. Hierdoor kunnen angsten en trauma’s ontwikkeld worden. Deze angsten kunnen in de vorm van gedragsproblemen en agressiviteit naar de oppervlakte komen drijven – dit is het laatste wat je wil. Deze agressiviteit kan niet alleen op jou als baasje gericht worden, maar ook op jouw omgeving. Dit kan zelfs gevaarlijk worden. Bovendien wil je niet bang zijn voor je eigen hond.

Gelukkig hanteert een overgroot deel van de baasjes geen fysieke straf bij honden. Dit is voor iedereen vrij logisch. Toch zie je nog steeds dat het wel eens gebeurt. Er wordt zelfs gedacht dat dit een effectieve manier van trainen is. Een grote fout en iets wat je moet voorkomen. Straf nooit op een fysieke manier. Er zijn vriendelijkere manieren om te laten zien, dat het gedrag niet wenselijk is. Fysieke straffen hoeven hier nooit onderdeel van te worden.

11. Je geeft verschillende signalen af

Je vraagt verschillende dingen van je hond. Het ene moment wil je zus en het andere moment wil je zo. Je hond begrijpt er niks meer van. De training loopt zodoende niet gestroomlijnd. Je hond doet niet wat je wil of vertoont onwenselijk gedrag.

Het is niet alleen frustrerend voor jou. Ook voor je hond. Hij begrijpt niks meer van zijn baasje. Dit kan bijvoorbeeld uitmonden in kattenkwaad of door niet te luisteren naar jou. Geef hem eens ongelijk. Probeer daarom duidelijk te zijn in wat je wil. Vraag één ding tegelijk van je hond. Je zult zien dat het dan al een stuk beter zal gaan.

12. Je ziet er huizenhoog tegenop

Het is niet gek dat je de training van een hond spannend vindt. Zeker als je dit voor het eerst doet. Je weet niet zo goed wat je kunt verwachten en waar je aan toe bent. Daarnaast kan het lastig zijn om de signalen van een hond op te pakken en te herkennen. Dit levert niet alleen bij jouw hond de nodige spanning op. Ook bij jou kan dit zijn weerslag hebben.

Hierdoor kan je tegen de training op gaan zien. Doordat je er huizenhoog tegenop gaat zien, wordt het lastiger om dit consequent op te gaan pakken. Daarnaast kan je dit overbrengen op jouw hond. Honden spiegelen tenslotte het gedrag van hun eigen baasje.

Probeer er juist de lol en uitdaging van in te zien. Probeer tussendoor leuke dingen te doen; een spelletje of maak een lange wandeling. Zolang je dit doet en niet te lang doorgaat, zal je zien hoe leuk de training van jouw hond kan zijn. Heb jij er zelf lol in? Dan zul je zien dat jouw hond dit ook heeft. Het hoeft echt niet allemaal zo serieus.

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit blogbericht. In dit blogbericht hebben we de 12 meest gemaakte fouten bij het trainen van je hond besproken. Deze heb je allemaal op een rijtje kunnen vinden, met een uitgebreide uitleg. Fouten maken bij een training en opvoeding, mag best. Van fouten leer je tenslotte.

Toch heb je kunnen zien hoeveel invloed deze fouten kunnen hebben. Door het bovenstaande overzicht weet je in het vervolg waar je op moet letten en hoe je het kunt aanpakken in de toekomst.

Het-Grote-PuppyBoek