Net als bij ons mensen, groeien ook de nagels van je hond. Hoewel bij veel honden de nagels gedurende het wandelen slijten, is het vooral bij de wat kleinere honden belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Doordat het gewicht van deze honden een stuk minder is, slijten de nagels minder snel, waardoor ze op ten duur steeds langer worden. Een te lange nagel is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je hond. Het gevaar schuilt hem in de manier waarop je hond z’n poot neer gaat zetten.

Dit kan ertoe leiden dat je hond moeite krijgt met lopen en door een verkeerde houding last krijgt van z’n spieren en gewrichten. Daarnaast zorgt de lange nagel bij je hond er ook voor dat het risico bestaat dat je hond vast blijft zitten, dit kan in z’n eigen vacht zijn tijdens het krabben, maar natuurlijk ook ergens anders. Kortom, het verzorgen van de nagels van je hond is dus van wezenlijk belang.

Het is dus belangrijk dat je de nagels van je hond regelmatig knipt of laat knippen. Wil je het zelf doen, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Zorg er alleen wel voor dat je het op de juiste manier doet en met het juiste ‘gereedschap’. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

Wanneer weet je of de nagel van je hond te lang is?

Heb je geen idee hoe je kunt zien of de nagel van je hond te lang is? Dan kun je dit in principe heel eenvoudig zelf achterhalen. Zorg ervoor dat de poot van je hond op de grond staat en probeer er vervolgens een stukje papier onder te schuiven. Lukt dit niet, dan betekent het automatisch dat de nagels van je hond de grond raken, wat dus betekent dat ze te lang zijn. Een andere manier waaruit je kunt afleiden dat de nagel van je hond te lang is, is wanneer je de nagel de grond hoort raken wanneer je hond loopt. Vooral op een laminaat-, pvc- of vinylvloer hoor je dit ontzettend goed.

Wel is het goed om te weten dat dit niet voor iedere hond geldt! Het kan namelijk heel goed zijn dat je hond om wat voor vervelende reden dan ook last heeft van een afwijkende stand van z’n poten. Is dit het geval en twijfel je over het feit of de nagels van je hond te lang zijn, dan doe je er verstandig aan om een dierenarts in te schakelen. Het te kort knippen van de nagels van je hond kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

Hoe knip je de nagels van je hond?

De belangrijkste eerste stap bij het knippen van de nagels van je hond, is het juiste gereedschap. Zorg er daarom dus ook altijd voor dat je de juiste nagelschaar gebruikt, die past bij het formaat van je hond. Je gebruikt logischerwijs voor een pomeriaan een ander soort nagelschaar, dan wanneer je een Duitse herder knipt.

De beste nagel tangen voor jouw hond vind je hier.

De nagel van je hond heeft ook leven

Begin je met het knippen van de nagels van je hond, dan is het goed te weten waar het ‘leven’ zit. Je wilt namelijk je hond geen pijn doen. Het leven van de nagel bevindt zich in het begin. In dit deel van de nagel zitten de bloedvaten en ook zenuwen. Wanneer je in dit deel van de nagel knipt dat zal je je hond niet alleen ontzettend veel pijn doen, maar kan het ook hevig gaan bloeden. Zorg er dus voor dat je hier goed op let. Je wilt je hond toch geen pijn doen.

Mijn hond heeft witte nagels

Heeft je hond witte nagels, dan is het ‘leven’ goed te zien. Dit is te zien door de roze kleur die door het witte van de nagels heen kleurt. Zo kun je exact zien tot waar je moet knippen. Houd er tijdens het knippen rekening mee dat je niet te dicht bij het leven knipt en ongeveer een millimeter of 2 a 3 afstand houdt. Knip de nagel niet recht af, maar iets schuin. Zo zorg je ervoor dat de lijnen van het uiteinde van de nagels gelijk lopen met de stand van de poot van je hond.

Let op! Het kan ook zo zijn dat het ondanks dat de nagel van je hond wit is, het leven niet goed zichtbaar is. Ga dan niet zomaar zonder enige extra voorbereiding knippen, want de kans dat het dan fout gaat, is natuurlijk vrij groot. Wat je dan kunt doen, is een lampje te pakken, bij voorkeur een zaklamp en deze achter de nagel te houden. Tegenwoordig kan het daarnaast ook prima met de zaklamp op onze mobiele telefoon. Je zult zien dat je op deze manier precies kunt zien tot waar het leven loopt, zodat je de nagels van je hond op een veilige manier kunt knippen.

Mijn hond heeft zwarte nagels

Waar veel hondeneigenaren het bij witte nagels vaak geen probleem vinden om dit zelf te moeten doen, is het bij het knippen van zwarte nagels vaak een ietwat ander verhaal. Doordat de nagels zwart of donker zijn, zorgt dit ervoor dat het leven natuurlijk een stuk minder goed zichtbaar is. Het is dus ook zaak dat je hier uiterst voorzichtig te werk gaat en dus niet zomaar direct begint met het knippen van de nagels van je hond.

Een goede manier om te achterhalen waar het leven zit, is door iedere keer een klein stukje van de nagels van je hond weg te knippen. Je zult dan op ten duur een stipje zien in het midden van de nagel. Dit is een teken dat je dicht bij het leven zit en dus beter kunt stoppen. Heb je het gevoel dat de nagels van je hond ondanks dat het stipje in zicht is nog te lang zijn? Dan is het verstandig om hiermee naar een dierenarts te gaan.

Laat je hond eerst even wennen

Het knippen van de nagels van een hond kan vooral in het begin ontzettend spannend zijn. Net zoals dat je het misschien eng vindt om te doen, is het voor een hond natuurlijk ook niet zomaar iets. Zorg er daarom dus ook voor dat je je hond al vanaf jongs af aan direct aanleert dat het knippen van z’n nagels heel gewoon in. Dit kun je doen door stap voor stap aan de slag te gaan. Zo laat je je hond kennis maken met de nagelschaar en kun je hem ook laten zien dat het helemaal niet eng is. Om je een idee te geven hoe je dit kunt doen, hebben we enkele stappen voor je op een rijtje gezet:

  • Pak de poot van je hond vast
  • Bekijk rustig z’n poot
  • Tijdens het bekijken van de poot de poot ook bewegen
  • Bekijk en voel z’n nagels
  • Pak de poot van je op en begin voorzichtig met het knippen van de nagels

Uiteraard voor je deze stappen niet direct allemaal achterelkaar uit. Althans, niet wanneer je hond tegenstribbelt. Begin dan weer bij de 1e stap en beloon je hond met een koekje wanneer het allemaal goed gaat. Lukt het niet of vind je het toch te spannend om zelf mee aan de slag te gaan, dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen. Je wilt toch niet dat je je hond om wat voor reden dan ook pijn doet en hij er in de toekomst nog angstiger voor is.