Ga jij binnenkort je hond trimmen? Houdt er dan rekening mee dat ze verschillende soorten vacht hebben. Er zijn vier verschillende soorten vacht die jouw hond kan hebben. Het kan gaan om kortharig, ruwharig, langharig of een bijzondere vacht. Bij het trimmen van een hond denken we vooral aan een langharige vacht. Een kortharige vacht hoeft niet per se getrimd te worden.

Daarentegen is het wel handig om dit te doen. Dan zorg je ervoor dat de hond altijd een goede vacht houdt. Tips bij het trimmen van een hond kan erg ruim genomen worden. Het is belangrijk dat je goed weet hoe je een hond moet trimmen, omdat je anders de hond pijn kan doen of de vacht beschadigd. Zorg er daarom altijd voor dat je weet wat je aan het doen bent.

Wat is trimmen precies?

Voordat je aan de slag kan met het trimmen van je hond, is het belangrijk om te weten wat trimmen precies inhoud. Als eerste ga je bij het trimmen aan de slag om al het overige dode haar van je hondje te verwijderen. Zodra de dode haren verwijderd zijn, ga je het overtollige haar weghalen. Vooral van dit haar zal je hond last hebben.

Het haar weg halen doe je met speciale trimtechniek. De techniek kan bij iedere hond anders zijn, omdat elke hond een andere vacht heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden waar jezelf uit kan kiezen als jezelf jouw hond wilt trimmen:

● Scheren
● Knippen
● Epileren
● Uitdunnen
● Plukken
● Strippen

Voor iedere baas en iedere hond is het anders wat ze fijn vinden en wat het beste gebruikt kan worden. Nadat er getrimd is, wordt de hond gewassen. Dit doe je altijd met hondenshampoo. Zodra een hond in bad is geweest, zal de hond gekamd kunnen worden. Dit zijn allemaal nog onderdelen van het trimmen.

Tip 1. Kijk naar de vacht

Voordat je jouw hond wilt gaan trimmen is het altijd belangrijk dat je weet wat voor een vacht je hond heeft. Zodra je dit weet, kan je op een eenvoudige manier gaan bekijken hoe je jouw hond kan gaan trimmen.

Wanneer je niet weet wat voor een soort vacht jouw hond heeft, kan je dit altijd vragen bij een trimsalon. Meestal kan je het wel zien aan de hand van plaatjes op het internet. Het is belangrijk dat je bekijkt of de vacht er erg aan toe is, of dat het meevalt.

Het valt altijd aan te raden om niet zomaar zelf de hond te gaan trimmen als de vacht er niet meer gezond uit ziet. Hierdoor kan je de vacht misschien beschadigen of het kan erger gemaakt worden. Dan is een trimsalon altijd de beste optie.

Tip 2. Laat je hond wennen

Wanneer je als baasje nog nooit je hond getrimd hebt, kan het zijn dat je hond nog nooit een trimbeurt heeft gehad. Hierdoor is het voor jullie allebei nieuw. Het is dan ook belangrijk om de stress van een hond te voorkomen.

Wanneer een hond gestrest is, wordt het voor jezelf een heel stuk moeilijker om te werken. Het beste wat je kan doen is je hond aan alles laten wennen. Zodra je de spullen voor het trimmen in huis hebt, is het handig om je hond er eerst aan te laten ruiken en het te laten zien.

Dan weet je hond al wat makkelijker met de situatie om te gaan. Daarnaast kan je de hond laten wennen aan de geluiden om ervoor te zorgen dat de trimbeurt zo makkelijk mogelijk gaat.

Tip 3. Een klitvrije vacht

Voordat je aan de slag kan met het trimmen, moet je er eerst voor zorgen dat de vacht makkelijk getrimd kan worden. Dit doe je door altijd te controleren of de vacht geen klitten heeft.

Wanneer de vacht wel klitten heeft, zul je deze eruit moeten halen. Dit kan je op een makkelijke manier met een borstel of een kam doen. Je zult door een hond te wassen de vacht wat makkelijker kambaar maken. Het kan voorkomen dat er klitten aanwezig zijn die je er niet meer uit kan borstelen.

Dan is het verstandig om deze met een trimschaar er eerst uit te knippen voordat je gaat beginnen. Op die manier wordt het makkelijker om de hele trimbeurt in één stuk door te doen in plaats van dat je steeds klitten moet verwijderen.

Tip 4. Kijk hoe andere mensen trimmen

Wanneer je nog nooit getrimd hebt kan het handig zijn om eerst te kijken hoe andere mensen te werk gaan. Je zult op het internet verschillende filmpjes kunnen vinden over hoe je een hond precies trimt. Hier zul je eerst naar kunnen kijken voordat jezelf gaat trimmen.

Je zult eventueel kunnen kiezen om bij een expert te gaan kijken. Je zult naar een trimsalon kunnen gaan en vragen of je een keer mee mag kijken. Op die manier leer je het door ernaar te kijken en voorkom je dat je onnodige fouten maakt. Uiteraard zijn er ook verschillende cursussen die je kan volgen om het zelf goed te leren.

Tip 5. Bewaar je rust

De laatste tip is misschien wel de allerbelangrijkste. Het is ontzettend belangrijk om je rust te bewaren. Raak niet gestrest op het moment dat je hond beweegt of dat er iets niet helemaal goed gaat.

Zorg ervoor dat jij jouw rust bewaart, zodat het voor jouw hond geen vervelende ervaring wordt. Zorg er altijd voor dat je er de tijd voor kan nemen. Op die manier zal je nooit hoeven haasten en kan je alle tijd nemen om de trimbeurt voor jouw hond op-en-top te maken.

De conclusie

De conclusie voor het trimmen van je hond is vooral dat goed je research moet doen voordat je aan de slag gaat. Op die manier weet jij welke vachtsoort jouw hond heeft en hoe je precies moet trimmen. Vooral de voorbereiding is belangrijk.

Daarnaast is het belangrijk dat je als baas jouw hond gerust stelt en je niet veel te gestrest wordt van kleine dingen. Iedereen kan zijn of haar hond trimmen. Het gaat er vooral om dat je weet wat je aan het doen bent en dat het altijd veilig is. Als je hiervoor zorgt, komt het zeker goed. Iedereen heeft het eerst moeten leren.