Heb jij jouw trouwe viervoeter wel eens zien graven in zijn mand? Grote kans dat jij hier de nodige vraagtekens bij hebt. Dat honden graag graven, dat wist je wellicht al. In de tuin, in het park of wellicht op het strand. Allemaal logisch en verklaarbaar. Maar in hun mand? Dat kan er wat vreemd of zelfs hilarisch uitzien.

Waarom graven honden dan in hun mand? En moeten we dit normaal vinden? In dit blogbericht gaan we antwoord geven op deze vraag. Lees helemaal tot het einde om volledig op de hoogte te blijven.

Waarom graven honden in hun mand?

hond op het strand

Honden kunnen zich lichamelijk uiten. Ze kunnen ons niet vertellen als ze ergens last van hebben. Deze signalen kunnen we echter wel fysiek oppakken. Denk aan een kwispelende staart of aan hun kop die ze schuin houden. Jouw harige vriendje laat hiermee zien hoe hij zich voelt en wat hij jou wil vertellen.

Graven in zijn mand kan daar ook bij horen. In eerste instantie zou je erom kunnen lachen, maar wist je dat er een reden achter kan zitten? Dit kunnen er zelfs meerdere zijn. Hieronder vind je een uitgebreide lijst plus uitleg:

Stress, stress, stress

Iedereen heeft wel eens last van stress en dit kan in verschillende mate voorkomen – zowel heftig als matig. Echter, we proberen deze stress op een bepaalde manier kwijt te raken. Veel voorkomende manieren zijn het beoefenen van een sport of puzzelen.

Wist je dat dit bij honden precies hetzelfde werkt? Uiteraard kunnen zij geen sport beoefenen, maar kan dit wel een reden zijn dat ze gaan graven in de hondenmand.

Stress kan er namelijk voor zorgen dat een hond zich opgejaagd en onprettig voelt. Dit kan voortkomen uit angst of uit een stressvolle situatie. Doordat de adrenaline zover oploopt, proberen ze dit op een bepaalde manier kwijt te raken. Graven in de hondenmand kan een manier zijn om uiteindelijk te kunnen ontspannen en het leed wat te verzachten.

Te weinig uitdaging

Speel jij nooit een spel met jouw trouwe viervoeter of laat je hem niet voldoende uit? Dit overschot aan energie kan het nodige teweegbrengen. Naast dat honden last kunnen krijgen van gedragsproblemen, kan zich dit ook fysiek gaan uiten. Ze beginnen bijvoorbeeld met blaffen, springen, rennen én graven in hun mand. Met andere woorden: jouw hond verveelt zich.

Dit wetende, kun je er iets aan doen. Schaf eens een denkspelletje aan of trek er wat meer op uit. Je zult zien dat dit wel degelijk een verschil zou kunnen maken.

Slaapplek creëren

De meeste honden gaan niet zomaar ergens liggen; tenslotte moet een slaapplek zo comfortabel mogelijk zijn. Wanneer honden in hun mand graven, kunnen ze simpelweg op zoek zijn naar het lekkerste plekje in de mand.

Het beste advies dat we jou kunnen geven is om hem zijn gang te laten gaan. Hij gaat vanzelf liggen en snurken.

Hoe laat ik mijn hond stoppen met graven in zijn mand?

Dat honden graven in hun mand hoeft niet alarmerend te zijn. Het kan een simpele, ongevaarlijke situatie zijn. Bovendien is het in principe ook makkelijk op te lossen.

Merk je echter dat het gedrag van jouw hond anders wordt? Wees altijd waakzaam en wuif het niet zomaar weg. Bij twijfel kun je altijd de dierenarts inschakelen voor advies of onderzoek. Daarbij kan het gegraaf van jouw hond vervelend of storend zijn. Op de volgende manier kun je je hond laten stoppen met graven in zijn mand:

  • Zorg dagelijks voor meer beweging. Het zou goed kunnen dat jouw trouwe viervoeter behoefte heeft aan meer dan 3 keer per dag uitgelaten worden. Test het eens. Bovendien kun je de repeterende wandelingen óók eens afwisselen met een lange, uitdagende bos- of strandwandeling.
  • Bied jouw hond uitdagende spelletjes aan. Wist je dat er speciale puzzels bestaan voor honden? Deze gaan niet alleen verveling tegen, maar ook dementie in de toekomst.
  • Training kan een groot verschil maken in het gedrag van honden. Mocht het graven uit de hand lopen, plan hier meer tijd voor in. Je kunt hier zelfs een professional voor inschakelen, mocht je er zelf niet uitkomen.
  • Honden kunnen stress krijgen van bepaalde situaties. Bijvoorbeeld door een grote groep mensen die hem aanhaalt. Creëer in huis altijd een rustige plek waar hij zich terug kan trekken en kan ontspannen.

Waar op letten bij een hondenmand kopen?

Wat is een donut hondenmand

De hondenmand dient niet zomaar als een slaapplek voor een hond. Dit is daarnaast ook een veilige haven waar hij zich terug kan trekken; een plek waar hij even kan ontsnappen aan alle prikkels en tijd heeft om bij te komen.

Daarom is het belangrijk om een goede investering te maken in dergelijke mand. Zo zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als jij een mond gaat aanschaffen voor jouw beste vriendje:

  • Lichamelijke klachten: Heeft jouw hond pijn of een gezondheidsklacht? Zorg voor een comfortabele mand die zijn ledematen ondersteunt. In een donut hondenmand kan jouw hond zich prettig oprollen en wordt zijn nek ondersteund door de opstaande rand.
  • Budget: Goedkoop is vaak duurkoop. Hetzelfde geldt voor een hondenmand. Een lage prijs betekent vaak mindere kwaliteit. Wil je voorkomen dat jouw hond de mand kapot krabt? Maak dan een goede investering in een mand die weerbaarder is en langer meegaat.
  • Maat: Een kleine mand voor een groot hondenras? Natuurlijk weet jij ook dat dit allesbehalve bevorderlijk is. Zorg ervoor dat jouw hond zich niet hoeft op te vouwen in de mand, maar hier prettig in kan stappen. Dit valt en staat met de maat.

Conclusie – Daarom graaft jouw hond in zijn mand

De meeste honden graven. En eerlijk is eerlijk, je zit er als baasje niet altijd op te wachten. Het zal vast niet de eerste keer zijn dat de voor- of achtertuin een puinhoop is. Behalve dat, kunnen honden ook in hun mand graven.

In dit blogbericht hebben we besproken waar dit aan zou kunnen liggen. Inmiddels weet je dat het niet alarmerend hoeft te zijn, maar dat het wel belangrijk is om op zijn gedrag te blijven letten. Je kunt dit namelijk zelf oplossen. Tenminste, voor het grootste deel.

Krab jezelf eens achter de oren en vraag je af of jouw hond zijn energie wel kwijt kan.