Hebben we het over grote avonturiers? Dan kan het bijna niet anders dat daarmee puppy’s worden bedoeld. Want eerlijk is eerlijk, deze jonge hondjes gaan graag op ontdekkingstocht. Daarbij verkennen ze graag van alles. Dat geldt voor andere mensen, andere dieren en voor ander voedsel. Met name ander voedsel is ontzettend interessant, of het nu eetbaar is of niet.

Nu lijkt dat ontdekken vrij onschuldig. In veel gevallen is dat ook zo. Toch kan deze ontdekkingstocht verkeerd uitpakken. Met name wanneer een puppy iets eet wat hij helemaal niet mag eten. Meerdere etenswaren zijn namelijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van een jong hondje.

Wat mag een puppy wel en niet eten? Op deze vraag ga je in dit artikel antwoord krijgen. Daarbij krijg je ook meer te weten over het voedsel voor een puppy in het algemeen. Lees het artikel vooral helemaal tot het einde om antwoord te krijgen op al je vragen.

Wat mag een puppy wel en niet eten?

Voedsel – het zijn de bouwstoffen die een puppy nodig heeft om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Voedsel is dan ook een van de belangrijkste dingen voor een hond.

Buiten het normale voedingspatroon om, hebben de meeste honden er een handje van om op ontdekkingstocht te gaan; op zoek naar iets anders lekkers. De meeste vinden het zelfs prima om met ons mensen een hapje mee te eten. Dat lijkt onschuldig, maar dat is niet altijd zo. Nu wil dat niet direct zeggen dat alles wat wij eten slecht is voor honden. Er zitten namelijk best dingen tussen die wél gegeten mogen worden.

Zo zijn er dus dingen die een puppy wel en niet mag eten. Waar het dan om gaat? Hieronder vind je een overzicht, zodat je hier rekening mee kunt houden. Om te beginnen met wat een puppy wel mag eten, buiten zijn eigen maaltijden om:

 • Aardbeien
 • Bananen
 • Kipfilet
 • Een gekookt eitje
 • Andijvie
 • Sla
 • Appel
 • Appelmoes
 • Rundergehakt

Bovenstaand voedsel is niet schadelijk voor honden. Dit zou je rustig mogen geven. Daarnaast is er ook voedsel wat een puppy absoluut niet mag eten. Onderstaande voorbeelden kunnen zelfs giftig en dodelijk zijn voor een puppy:

 • Chocolade
 • Zout
 • Rauw varkensvlees

Wat te doen bij inname van giftig voedsel?

Eenmaal op ontdekkingstocht is een puppy niet te stoppen. Je draait je even om en hij heeft iets te pakken wat helemaal niet mag. Zo kan het dus gebeuren dat hij iets opeet, wat hij helemaal niet mag hebben.

Mocht je hierachter zijn gekomen, dan is het beste advies om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Ongeacht het tijdstip. Er is altijd wel iemand aanwezig die je telefonisch kan helpen. Wacht hier dus vooral niet te lang mee en onderneem zo snel mogelijk actie.

De dierenarts kan de situatie in kaart brengen en daarop het advies baseren. In de meeste gevallen zal de dierenarts je vragen om langs te komen. Vaak laat de dierenarts een hond overgeven, om alle giftige stoffen te verwijderen. Laxeermiddelen is echter ook een optie.

Waarom speciaal puppyvoer voor een puppy?

Een puppy dient natuurlijk een normaal en gebalanceerde voeding te krijgen. Hiernaast mag je best iets lekkers geven, maar probeer dit niet te veel en te vaak te doen.

Ga je je verdiepen in de voeding van een puppy, dan kom je hoe dan ook het speciale puppyvoer tegen. Waarom kiezen voor speciaal puppyvoer en niet voor andere brokjes?

Speciaal puppyvoer is er niet voor niks. Om te beginnen zijn deze brokjes een stuk kleiner en zachter dan de ‘traditionele’ brokken. Omdat de kaken van een jong hondje nog niet sterk en ontwikkeld zijn, hebben ze nog moeite met kauwen op harder voedsel. Daarnaast bevat puppyvoer de juiste hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Deze zijn essentieel voor de groei en voor de ontwikkeling.

Waar let je op bij voer voor puppy’s?

Door te zorgen voor de juiste voeding voor een pup, weet je zeker dat niets zijn ontwikkeling en groei in de weg zal zijn. Echter, je zult wel op een aantal dingen moeten letten hierbij om daar zeker van te zijn. Waar je op let bij puppyvoer? Daarbij let je op het volgende:

Speciale behoeftes

Honden kunnen net zo goed allergieën ontwikkelen. Dit komt dan ook steeds vaker voor. Erg vervelend, aangezien dit allesbehalve prettig is. Zo kunnen honden bijvoorbeeld allergieën ontwikkelen voor gluten.

Dit kan zich al vanaf de puppyjaren ontwikkelen. Bij het aanschaffen van dergelijk voer, let je dus op de speciale behoeftes. Zo weet je zeker de kans op allergische reacties klein blijft.

Eiwitten

Tijdens de eerste maanden groeit een hondje het meest. Fysiek is dit duidelijk te zien. Deze groei kan erg vermoeiend zijn. Daarom heeft een pup veel slaap en de juiste voeding nodig, om dit te kunnen bijbenen.

Eiwitten zijn deze maanden cruciaal. Deze helpen de spieren ontwikkelen en helpen zijn afweersysteem te ontwikkelen. Het is dus goed om te letten op de juiste hoeveelheid aan eiwitten in het voer.

Vitaminen en mineralen

Vergis je niet; ook honden hebben behoefte aan een hoeveelheid vitaminen en mineralen. Er is wel een hele waslijst te bedenken waarom deze nodig zijn en waar deze aan bijdragen.

Zeker een puppy die nog in de groei is, heeft hij deze het hardst nodig. Bijvoorbeeld om zijn immuunsysteem te versterken en om zijn fysieke conditie soepel te houden. Met andere woorden; vitaminen en mineralen dragen voor een groot deel bij aan de algemene gezondheid van een puppy.

Conclusie

Het is niet altijd even duidelijk wat een puppy wel en niet mag eten. Zeker omdat pups graag op ontdekkingstocht gaan en overal wel een hapje van lusten. Toch wordt vaak onderschat hoe slecht enkele voedingsmiddelen kunnen zijn voor een hond. Deze kunnen zelfs giftig zijn.

Dat is waarom je in dit artikel hebt kunnen lezen van een puppy wel en niet mag eten. De dingen die hij wél mag eten kun je rustig aanbieden, maar wel naast zijn normale voedingspatroon. Uit onze voeding kan een hond niet de juiste en voldoende voedingsstoffen halen.